Venskaber på tværs af sprog og kultur

"Det er befriende at møde så umiddelbare, gæstfrie og kærlige mennesker." Sådan starter Louise Helberg sin beretning om livet som netværksfamilie og mødet med Nazir og Nahroza og deres børn.

Louise Helberg og hendes mand Jan Willem valgte at blive netværksfamilie for 2 år siden. Selv i en travl hverdag, hvor både Louise og Jan Willem arbejder og har fritidsinteresser, fandt de overskuddet til at være der for en flygtningefamilie fra Syrien. I starten var de meget opmærksomme på at ses med jævne mellemrum, men nu er det mere naturligt som et helt almindeligt venskab. De mødes for at drikke kaffe, spise, snakke og hygge sig, i starten oftest hos Louise og Jan William, men efter at Nazir og Nahroza har fået barn nummer 3, tilbringer de også meget tid hos dem. Udover de hjemlige møder, har familien også hjulpet i gang med en fritidsaktivitet. En gang i ugen har de mødtes på musikskolen til undervisning, som er blevet financeret gennem Dansk Flygtningehjælps fritidspulje.

Louise og Jan William føler sig beriget af mødet med en flygtningefamilie og vil gerne anbefale andre at blive netværksfamilie.

Anna Margrethe Birk deler familien Helbergs glæder over at være netværksfamilie og fortæller: ‘Det har været en dejlig oplevelse at møde fremmede og udvikle et nært venskab.’

Det har været en dejlig oplevelse at møde fremmede og udvikle et nært venskab

Anna Margrethe og hendes mand Peter har begge krævende jobs, som gør at samværet med deres syriske familie er sparsomt. Men netop det uformelle set-up med netværksfamilier, hvor hver enkelte familie selv bestemmer formen, er det der har været afgørende for familien Birk. At deres syriske familie knap talte dansk ved deres første møde, var ingen hindring. De første møder var umiddelbare og handlede om medmenneskelig adfærd, hvor de to familier lærte hinanden og deres kulturer at kende. Sidste år var Ezzat og Zeinab og deres tre børn også på besøg hos familien Birk juleaften og det var en uforglemmelig oplevelse for alle.

Noget for dig?

Der er altid plads til flere netværksfamilier, så har du tid, lyst og mod, så skal du ikke tøve. Netværksfamilier i Herning er en frivillig organisation under Dansk Flygtningehjælp. Den koordineres af tre frivillige, Elsebeth Holm, Jytte Elliot og Ingrid Baadsgaard i samarbejde med Lærdansk i Herning. Du kan kontakte Elsebeth Holm på mail Elsebeth-Holm@hotmail.com og høre mere om hvordan du og din familie kommer i gang.