Valgmøde på Lærdansk

Traditionen tro inviterer Lærdansk til valgmøde, når der er valg, og endnu engang var der stor opbakning fra de politiske partier. 8 kandidater repræsenterende listerne A, B, C, F, K, O, V og Ø.

Multirummet var proppet med mennesker, og allerede inden politikerne havde præsenteret sig selv, havde varmen spredt sig i hele lokalet. Kursister, frivillige, sagsbehandlere og undervisere lyttede interesseret til politikernes syn på integration. For integration var netop omdrejningspunktet for mange af spørgsmålene fra salen.

Kursisterne var velforberedte og ønskede svar fra politikerne om alt fra offentlige transportmidler i yderområderne til modersmålsundervisning og formålet med praktik.

På spørgsmål om hvorvidt al praktik er godt, var panelet stort set enig. Jørn Vedel fra Enhedslisten meldte et klart "nej" og forklarede derefter, at praktik skal give mening og kompetencer, man kan bringe med videre i et arbejde eller en uddannelse.

Karl Højhus fra de Konservative mente ligeledes, at praktik for praktikkens skyld er en dårlig idé, men fremhævede, at forskellige praktikker kan gøre vejen til job nemmere og hurtigere. Til slut efterlyste han også flere kvinder med anden etnisk baggrund på arbejdsmarkedet.

Både Michael Thomsen fra SF og Rasmus Bang fra Radikale Venstre ser praktik som en god start på integration i Danmark, men de mener også, at det er udnyttelse, hvis ikke der bliver lyttet til kursisternes ønsker og drømme. Endelig fremhævede Ulrik Hyldegaard fra Venstre, at samarbejdet mellem Lærdansk og Herning Kommune gerne skulle sikre et bedre match i praktikkerne.

Debatten var autentisk, der florerede mange flerstavelsesord og fremmedord, som til dagligt ikke anvendes på sprogskolen, men det virkede alligevel til, at alle forstod budskabet, nemlig at Danmark er et demokratisk land, hvor alle har en stemme.

Hevin Hussin er en af sprogskolen kursister, som må stemme til kommunalvalget d. 21. november, og hun gik fra mødet med ny viden. Hun fik kendskab til partierne og folkene bag, og hun kom tættere på en beslutning om, hvor krydset skal sættes.