Sahras vej i job

Som 27-årig kom somaliske Sahra Mohamed alene til Danmark. Hun havde efterladt sin 7-årige datter hos sin mor i Somalia, men hun var fast besluttet på, at de to skulle være sammen og få et bedre liv her i Danmark. Nu er denne del af drømmen gået i opfyldelse.
 
 

 Sahra har afsluttet sin danskuddannelse på Lærdansk i Herning, men har det sidste år stadig haft sin daglige gang på skolen. Hun er nemlig ansat som rengøringsmedarbejder. Hendes vej til et fast arbejde var, som så mange andres, lang og hård med hun lod sig ikke slå ud og så muligheder frem for forhindringer.

’Jeg vil ikke være i praktik mere, jeg vil have et job.’

 I efteråret 2015 kom hun i sin første praktik i en børnehave. Her var hun i 3 måneder. Derefter kom hun direkte videre til en ny børnehave. Det var en rigtig god praktik, hvor hun både hjalp i køkkenet og var medhjælper hos børnene. Dog oplevede hun, at praktikken blev forlænget gang på gang, men det blev ikke til et fast arbejde. Derfor bad hun efter 9 måneder, selv om at komme et nyt sted hen. Det lønnede sig og i januar 2017 fik hun fast arbejde som rengøringsmedarbejder på Lærdansk. Sarah arbejder om morgenen og det giver hende mulighed for også at studere. Under hendes sidste praktikperiode, som var knap 2 måneder, arbejdede hun fra kl. 05.00 – 08.00. Nu arbejder hun fra kl. 04.00 – 07.00 fordi hun går på VUC, hvor hun studerer dansk, engelsk og matematik.

 Sahra arbejder 15 timer i ugen og har 23 timer på VUC. Sahra drømmer om at blive sygeplejerske eller sosu-hjælper og at have et job ved siden af sine studier gør hende stærkere i troen på, at det nok skal lykkes.

 ’Jeg synes at det er godt, at du arbejder, om du er flygtning eller ej. Når du har et job så lærer du kultur og sprog, men når du går i skole lærer du at skrive og grammatik, det er også vigtigt."

 Da Sahra startede sin praktik på Lærdansk gik hun på arbejde hver morgen. Det tog hende 30 minutter hver vej. Det var koldt og mørkt, men for Sahra betød det ikke noget. Hun ville passe sin praktik. Som månederne gik og Sahra fik tilbudt fast job besluttede hun sig for at lære at cykle. Sahra ved, at det ikke er normalt for somaliske kvinder at cykle, men hun lader sig ikke påvirke af, hvad andre synes, hun bør og ikke bør. Hun fik en cykel gennem sin kontaktperson fra Røde Kors og øvede sig sammen med sin datter og i dag tager det kun 15 minutter at cykle på arbejde. For Sahra har det haft stor betydning at lære at cykle. Hun er mobil, hvilket giver hende frihed og gør hende selvstændig og fleksibel.