Danpo satser på dansk og på Lærdansk

Kyllingekæmpen Danpo gennemfører netop nu omfattende danskuddannelse af udenlandske medarbejdere på fabrikkerne i Aars og Give, en uddannelse der tilrettelægges i tæt samarbejde med Lærdansk. Satsningen vil resultere i større produktivitet og arbejdsglæde, mener HR-konsulent Mette Høiseth.

Danpo har før forsøgt at gennemføre danskuddannelse for deres udenlandske medarbejdere. Tilbuddet om et betalt kursus i fritiden var bare ikke attraktivt nok for medarbejderne. Men gennem kontakter hos Dansk Industri fik Danpo nys om Lærdansk, og så skete der noget.

– Allerede ved min første kontakt med Lærdansk fornemmede jeg en positivitet og en proaktivitet. Vi taler samme sprog, der er noget tempo på, ting kan lade sig gøre, fortæller Mette Høiseth, HR konsulent hos Danpo, som bestemt ikke fortryder samarbejdet.

– Lærdansk har været dygtige og hurtige til at afklare, hvilken og hvor meget danskuddannelse vi har behov for. Lærdansk har også været gode til at skræddersy en undervisning, der passer præcist til virksomhedens og medarbejderes behov, siger hun.

Konceptet blev til i samarbejde med Netværkslokomotivet, som er eksperter i uddannelsesstrategi og -planlægning og i motivation af medarbejdere. Det var Lærdansk, der første Danpo og Netværkslokomotivet sammen.

Kommunikationen bliver mere effektiv, og arbejdsglæden og produktiviteten bliver større. Uden tvivl.

Mette Høiseth, Danpo

Løsningen blev at tilbyde danskuddannelse i arbejdstiden. Det var en særlig udfordring for Danpo. Man fjerner ikke bare lige en medarbejder fra produktionen. Derfor havde Danpo brug for såkaldte rotationsvikarer for de medarbejdere, der sidder på skolebænken.

– Det er ikke nogen nem opgave, skal jeg hilse og sige. Sådan nogle hænger ikke på træerne, så vi har rotationsvikarer fra seks forskellige kommuner, fortæller Mette Høiseth.

Hun ser rotationsvikarerne som en god mulighed for Danpo for at rekruttere kommende ferieafløsere og måske endda fastansatte. For rotationsvikarerne er det en god mulighed for at få foden indenfor på arbejdsmarkedet.

Hensyn til produktionen

Nogle gange betyder størrelsen noget, og Lærdansk er Danmarks største udby-
der af danskuddannelse for udlændinge. Defor føler Danpo og Mette Høiseth sig trygge ved, at undervisningen gennemføres som planlagt. For eksempel er der vikarer klar i kulissen, hvis læreren bliver syg. Det er vigtigt af hensyn til produktionen.

Og netop hensynet til produktionen er grunden til, at Danpo satser stort på danskuddannelse. Når man producerer fødevarer, er der ikke råd til fejl.

– Hvis en medarbejder misforstår en anvisning og blander det forkerte krydderi i gryden, står vi med flere ton kylling, som ikke kan sælges. Vi kan jo ikke lige vaske det der karry, som var forkert, af igen. Den slags fejl håber vi at eliminere eller minimere, når alle taler dansk.

Vi indfører mere og mere automatisering med robotter, og de kræver, at medarbejderne kan forstå en anvisning og betjene dem. Og for at kunne det, er medarbejderne simpelthen nødt til at lære dansk

Mette Høiseth

At problemet er reelt, er Mette Høiseth ikke i tvivl om.

– Nogle afdelingsledere i produktionen har medarbejdere, de ikke kan kommunikere med. Hver uge har vi tavlemøder i afdelingerne, hvor lederne fortæller om effektivitet, innovation, produktivitet og planer for produktionen. Men nogle medarbejdere går derfra uden at forstå noget.

Når de udenlandske medarbejdere bliver bedre til dansk, vil det have en række positive effekter, mener Mette Høiseth.

– Kommunikationen bliver mere effektiv, og arbejdsglæden og produktiviteten bliver større. Uden tvivl.

Ikke kun for sjov

Medarbejderne har taget positivt imod det tilbud, som Danpo har lavet sammen med Lærdansk, hvor uddannelsen foregår i arbejdstiden og i fabrikkens undervisningslokaler, og hvor undervisningen tager udgangspunkt i emner og fraser, som medarbejderne bruger i arbejdet. Det betyder meget for motivationen.

– Undervisningen er lige startet, men projektet har været på banen længe. Alle har snakket om det, og der er en stemning af, at man tror på projektet ... blandt andet fordi vi gør det i arbejdstiden og med dygtige samarbejdspartnere og undervisere, siger Mette Høiseth, som mener, at danskuddannelsen gavner arbejdsmiljøet og arbejdsglæden, fordi medarbejderne kommer til at kende hinanden bedre på tværs af afdelinger.

Men danskuddannelsen er altså ikke kun for sjov.

– Vi ser helst, at vores nuværende medarbejdere kan fortsætte her på fabrik-
ken. Men for at kunne det, må de kunne omstille sig til fremtidens produktion. Vi indfører mere og mere automatisering med robotter, og de kræver, at medarbejderne kan forstå en anvisning og betjene dem. Og for at kunne det, er medarbejderne simpelthen nødt til at lære dansk, slutter Mette Høiseth.